cocuklarda ozguven ve ozguvenden kaynakli ozdeger

Özgüven; kendimizi sosyal ortamda ifade edebilme becerisi iken, Özdeğer; ise bizim kim olduğumuzu ortaya çıkaran bilgi ve tecrübelerimizin bir araya gelmesidir. Çocuğumuzun kendini ifade edebilmesi için sevilmiş olması, kendisini değerli görmesi ve yapabileceğine inanması gereklidir.
Özgüven artabilir veya azalabilir değişkendir doğru yönlendirmeler ile çocuğumuzun özgüvenini arttırılabiliriz. Sağlıklı bir Özdeğer çocuğumuzun kuantumun temel taşlarından olan değerliyim çünkü varım düşüncesinden kaynaklıdır ve her çocukta mutlaka bir yetenek vardır. Sadece akademik başarıya odaklanmak çocuğumuzun sosyal değerinin düşmesine neden olabilir. Başarıyı sadece bir noktayı hedef alarak beklenti içerisinde olmamamız gerekmektedir. Çocukarımızın yeteneklerini keşfederek onların yetenekli olduğu alanlarda başarılı olmalarını destekleyerek özgüvenlerinin artmasını sağlayabiliriz.
Özgüven cevremizde olan olaylar ve sosyal hayatta insanların kişiye bakış açısıyla artabilir veya olumsuz olarak azalabilir. Bu yüzden çocuklarımızı koşulsuz sevmemiz ve çocuklarımıza hatalı olsalar bile değerli olduklarını hissettirmemiz gerekmektedir.
Özgüven olgusu daha iyi irdelendiğinde çocuklarımızın yetenek ve faaliyetlerinin gelişebilmesi için hem aile hemde biz öğretmenleri olarak; onlara fırsat tanıyalım ve onlara sorumluluklar verelim. Yaptıkları davranışlar doğrultusunda çocuklarımıza destek olalım, çocuklarımıza düşük beceri mesajı vermeyelim, daha güzel pekiştireç cümlelerle çocuğumuzu motive edelim örneğin; “Harikasın Çok güzel yapmışsın.”, “ Farklı renkler kullanmışsın çok dikkatli bir şekilde çalışmışsın.” , “Kendine özgün bir etkinlik yapmışsın.” gibi ifadelerle çocuğumuzun özgüveni kendine olan saygısını geliştirelim.
Sonuç olarak bizler çocuğumuzun düşüncelerine ve davranışlarına saygı duyarak, onlara sevgi ile yaklaşarak özgüven ve özdeğerlerini geliştirebiliriz.

MSc. İlknur GENÇOĞLU YILDIRIM
Çocuk Gelişimi Eğitimcisi


Lütfen Bekleyin